������������ �����
Ενημέρωση
������������ �����
Αρχεία
������������ �����
Αναζήτηση
������������ �����
RSS
Σε ισχύ ο νόμος περί δωρεάς οργάνων

Σε ισχύ ο νόμος περί δωρεάς οργάνων

28 Μαΐου 2013
Λίγες μέρες απομένουν πριν εφαρμοστεί ο νόμος περί δωρεάς οργάνων που αφορά στην αφαίρεση οργάνων από αποβιώσαντες δότες και θα γίνεται πάντοτε κατόπιν συναίνεσης, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΜ καθησυχάζει τους πολίτες και διευκρινίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνονται μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση.

Σύμφωνα με το νόμο «η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του». Η τροποποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Οκτώβριο του 2011.

Η «αντίθεση» στην αφαίρεση οργάνων εκφράζεται με σχετική δήλωση, που αποστέλλεται, ανά πάσα στιγμή, στον ΕΟΜ και διασφαλίζει ότι στην περίπτωση που ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.

Η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του ενώ σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων δεν θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση είτε όχι .

Συνεπώς, μέσω της δυνατότητας «αρνητικής δήλωσης», διασφαλίζεται η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων, ακόμα και αν η οικογένειά του το επιθυμεί.

Πηγή: ΑΠΕ
    Κλικ για να δείτε ολόκληρες τις φωτογραφίες του άρθρου    
Σε ισχύ ο νόμος περί δωρεάς οργάνων
Βαθμολογία:
Σχετικά άρθρα στην κατηγορία: Ελλάδα
Σχόλια Αναγνωστών
blog comments powered by Disqus
Δημοφιλή - Επικαιρότητα
HtmlNoArticles

PameEvro.gr | twitter

Είμαστε φίλοι;
Copyright 2017 by www.exploria.gr